Waver,
28
oktober
2021
|
17:09
Europe/Amsterdam

4 VELUX® tips om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht tijdens de winter, en zo uw portemonnee en metabolisme te ontlasten

Optimaal gebruik maken van natuurlijk licht in uw huis is goed voor uw gezondheid, welzijn en productiviteit. Maar het kan ook helpen om uw energierekening te verlagen en de aanpassing van het metabolisme aan de uurwisseling te vergemakkelijken.

Over een paar dagen schakelt België weer over op de wintertijd. We zullen weer in het donker opstaan en naar bed gaan. Hoewel het vooruitzicht van 60 minuten extra slaap sommige mensen blij maakt, kan de daling van temperatuur en licht toch negatieve gevolgen hebben op ons welzijn en onze gezondheid, en bovendien ook op onze energierekeningen.

 

Schakel over op natuurlijk licht!
Een Belgisch gezin besteedt gemiddeld 10% van zijn elektriciteitsverbruik aan verlichting, wat overeenkomt met 300 tot 400 kWh per jaar[1]. Door meer natuurlijk licht in huis te brengen, help je de kosten te bepreken, vooral als je momenteel van thuis werkt. De oplossing om geld te besparen ligt dan ook voor de hand: gebruik efficiënte beglazing om het verwarmingsverbruik te verminderen en maak optimaal gebruik van het daglicht om zuiniger om te gaan met kunstlicht.

Hier zijn 4 belangrijke VELUX® tips om de lichtinval te maximaliseren:

Je huis goed ontwerpen, stroomopwaarts
De kwaliteit van het daglicht in een huis wordt vooral beïnvloed door het ontwerp van het huis. De hoeveelheid beschikbaar licht hangt af van de grootte, de oriëntatie en de helling van de openingen, alsook van de schaduw die door andere gebouwen of naburige vegetatie wordt gecreëerd. Hierdoor is één groot venster soms beter dan meerdere kleine. Over het algemeen wordt geadviseerd de oppervlakte van de openingen gelijk te stellen aan 12% van het te verlichten vloeroppervlak. Dakvensters kunnen daarom een interessante innovatieve oplossing zijn. Hoe hoger de opening, hoe beter de natuurlijke verlichting tot aan de achterkant van een kamer geraakt.

Flexibel werken bij daglicht
De verschillende lockdowns hebben ons ertoe aangezet thuis ruimtes op te eisen, zodat we optimaal van thuis kunnen werken. Bij deze keuze moet er dan ook rekening mee worden gehouden dat betere daglichtomstandigheden het leer- en concentratievermogen met wel 15% doen toenemen. Kiezen voor een plek met veel zonlicht of van locatie wisselen, afhankelijk van het tijdstip en de lichtsterkte van de dag, kan dus een positieve bijdragen hebben op de productiviteit.

Kleine decoratieve veranderingen die een verschil maken
Wat de decoratie betreft, krijgen lichte kleuren voor de wand- en plafondbekleding de voorkeur, zoals wit, beige of parelgrijs. Deze maken de ruimte namelijk helderder en bevorderen de "reflectie"-factor. Bovendien kan de toevoeging van een spiegel ook een positief effect hebben op een ruimte.

Een goede schoonmaakbeurt kan soms de truc doen
Te veel thuis zijn kan soms leiden tot het vergeten van een essentiële, maar een goede reiniging van de ruiten kan ook helpen om meer natuurlijk licht binnen te laten, vooral tijdens de donkere wintermaanden. Verder is het ook belangrijk om dode bladeren die op de dakvensters kunnen blijven liggen te verwijderen, of prullaria die het licht op de vensterbanken vangen, op te ruimen.

[1] Cijfers Engie: https://www.engie.be/nl/blog/bespaartips/gemiddeld-elektriciteitsverbruik-belgie/

Over de VELUX groep

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakvensters, lichttunels, modulaire lichtstraten, binnengordijnen, buitenbeschermingen en rolluiken alsook installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX België is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 had de VKR Holding een totale omzet van 22,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 143 miljoen euro uit aan liefdadigheidsdonaties. Kijk voor meer informatie op: www.velux.be/nl.