29
januari
2018
|
14:44
Europe/Amsterdam

Belang van daglicht in de woning groter dan ooit

VELUX lanceert app die het effect van daglicht in huis visualiseert: MyDaylight

Het perfecte daglicht in huis: liefst 9 op de 10 Belgen denken erover na bij het (ver)bouwen, zo blijkt uit een bevraging van VELUX bij 700 Belgen. Maar toch onderschatten ze het belang van bepaalde elementen. “Zo kijken ze vooral naar de grootte van de ramen, terwijl het aantal ramen en de functie en inkleding van de ruimte ook doorslaggevend zijn”, zegt VELUX lichtexpert Nicolas Roy. VELUX lanceert daarom de gratis app MyDaylight, waarmee je heel eenvoudig voor elke kamer in huis het reële effect van daglicht kan visualiseren.

De impact van daglicht in een woning

Als producent van dakvensters is VELUX gespecialiseerd in betere leefomgevingen met veel en perfect invallend daglicht. Maar hoe belangrijk vinden Belgen dit? VELUX stelde de vraag online via een Facebook-enquête bij 700 mensen.

Maar liefst 9 op de 10 deelnemers hebben ooit al nagedacht over de ideale manier om daglicht in hun woning te halen. Daarbij wordt het meest rekening gehouden met de grootte van de ramen (81%). Maar men hecht opvallend minder belang aan het aantal ramen, de oriëntatie ervan en de functie van de kamer. Toch zijn dit volgens Nicolas Roy, architect en lichtexpert bij VELUX, de elementen die de meeste aandacht verdienen:

Het komt er niet alleen op aan om veel daglicht naar binnen te halen, maar ook om te zorgen voor een goede distributie ervan. Je wil uiteraard geen donkere hoeken creëren in de kamers. Daarom kies je best voor twee kleinere ramen, deze zorgen voor een betere lichtverdeling dan één groot raam. Ook de functie van de ruimte mag niet uit het oog verloren worden. Een woonkamer of een speelruimte voor de kinderen vraagt bijvoorbeeld om meer functioneel daglicht dan een slaapkamer.”

Verder houdt slechts de helft van de bevraagden rekening met de kleur van de muren en de vloer, terwijl ook dit heel bepalend is voor de hoeveelheid licht die je krijgt. De huidige interieurtrend van het ‘maximalisme’ bijvoorbeeld met veel patronen en intense kleuren op de muren of meubels, dimt het natuurlijke licht in een kamer.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort: “Daglicht is altijd een natuurlijk element geweest in het moderne interieur. Maar vandaag is de trend voor daglicht sterker dan ooit. Precies omdat we ons huis beschouwen als een toevluchtsoord, als een plaats waar we kunnen ontspannen en herbronnen. Daglicht heeft met zijn natuurlijke rust de kracht om van een huis een thuis te maken en zou daarom centraal moeten staan bij het bouwen of verbouwen.”

Opvallend: we vinden de juiste inval van daglicht het belangrijkst in de keuken (85%) en eetruimte (84%), op de voet gevolgd door de woonkamer (83%). In de slaapkamer (38%) en badkamer (37%) hechten we hier veel minder belang aan, terwijl natuurlijk zonlicht helpt om zachtjes te ontwaken én ons humeur positief beïnvloedt.

Nicolas Roy: “Natuurlijk licht verandert in de loop van de dag, van kleur, van lichtsterkte… – daarin schuilt ook net de schoonheid. Voor bouwers en verbouwers is het dan ook niet gemakkelijk om alle effecten van daglicht in hun kamers in te schatten. Precies daarom ontwikkelde VELUX de app MyDaylight.”

VELUX-app MyDaylight: 360° of VR

Vandaag zijn er heel wat handige tools op de markt die je helpen bij het ontwerpen van je interieur – van de juiste kleur muurverf kiezen tot een passende kamerplant vinden. Met MyDaylight lanceert VELUX nu de eerste ‘virtual reality app’ die de impact van daglicht in beeld brengt. Zo kan je als gebruiker perfect ervaren welk effect een dakvenster heeft in een donkere zolderkamer voor de start van de renovatiewerken.

Hoe werkt het? Download de gratis app MyDaylight via de App Store of Google Play. Ontwerp vervolgens een bestaande of nieuwe kamer door enkele gegevens in te vullen: afmetingen, plafondhoogte, oriëntatie… Je kan je kamer zelfs volledig personaliseren – van type vloer over de kleur van muren en meubels tot de inplanting van de ramen.

Na ongeveer 10 minuten ontvang je een realistische digitale simulatie van de ruimte, die je in 360° of in virtual reality kan bekijken. Zo ervaar je heel concreet het effect van daglicht in de woning, én kan je hier gericht op inspelen door veranderingen aan te brengen (bv. de plaatsing of grootte van ramen).

Over Velux Group

De VELUX Group creëert sinds 75 jaar betere leefomgevingen voor mensen over de hele wereld, door het maximum te halen uit het daglicht en de frisse lucht die via het dak naar binnen komen. Ons productgamma bestaat uit dakvensters en modulaire lichtstraten, en uit een breed aanbod aan decoratieve gordijnen, zonneschermen, rolluiken, installatie-oplossingen en intelligente afstandsbediende producten. Deze producten dragen bij aan een gezond en duurzaam binnenklimaat, geschikt voor werk en studie, maar ook voor spel en plezier. Wij zijn wereldwijd actief, met verkoop- en productieactiviteiten in meer dan 40 landen, en met 9.500 werknemers over de hele wereld. De VELUX Group is een onderdeel van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die volledig door stichtingen en familie wordt beheerd. Voor meer informatie, bezoek  www.velux.com.