15
mei
2018
|
08:16
Europe/Amsterdam

Belg niet bewust van slechte luchtkwaliteit binnenshuis en gevolgen op gezondheid

Samenvatting

We besteden steeds meer tijd binnenshuis en dat kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de VELUX® groep, blijkt dat de overgrote meerderheid van de Belgen zich niet bewust is van luchtverontreiniging binnenshuis en de impact daarvan op onze gezondheid. Daarom lanceert VELUX een bewustmakingscampagne om de Belg attent te maken op het belang van ventilatie. ​

 • De nieuwe ’Indoor’ Generatie blijft 90% van de tijd binnen, maar slechts 13% van de Belgen is ervan bewust.
 • De lucht binnenshuis kan tot 5 keer meer verontreinigd zijn dan de buitenlucht, maar volgens een enquête van YouGov is 63% van de Belgen zich hier niet van bewust
 • De kinderkamer is vaak de meest verontreinigde kamer van het huis
 • Een nieuw rapport van VELUX onderzoekt het belang van daglicht en luchtverversing voor de gezondheid 

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de VELUX groep blijkt dat er een groot misverstand bestaat over de impact van het te veel binnen blijven op de gezondheid. Onze generatie leeft steeds vaker binnenshuis in vergelijking met vorige generaties. Dit kan oplopen tot zelfs 90% van onze tijd.

Dit kan gevolgen hebben voor onze gezondheid. Al onze courante activiteiten, zoals koken, schoonmaken, douchen, aansteken van kaarsen, drogen van kledij, zelfs slapen en ademen, verontreinigen de lucht in onze woning. Na verloop van tijd kan dit beschimmelde en vochtige woningen opleveren die het risico op astma, ademhalingsziekten en chronische obstructieve longziektes (COPD) verhogen.

Verontreinigende stoffen in de gebruikelijke voorwerpen in een huishouding geven toxines vrij. Wasmiddelen, het plastic speelgoed van onze kinderen, alsook bouwmaterialen, hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de lucht in onze woning.

Meer en meer kinderen zullen dan ook problemen hebben met astma of allergieën indien de woningen en de openbare gebouwen niet beter geventileerd worden. De kans op astma stijgt immers met 40% bij personen die te veel tijd doorbrengen in vochtige, beschimmelde gebouwen.

 

Impact luchtkwaliteit binnenshuis onderschat

Deze nieuwe 24/7 ’Indoor’ Generatie weet niet dat de lucht in onze woningen en openbare gebouwen meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht. De grote meerderheid van de Belgen (63%) is ervan overtuigd dat de kwaliteit van de lucht in het huis beter of even goed is dan de kwaliteit van buitenlucht. In werkelijkheid kan deze binnenlucht tot 5 keer meer verontreinigd zijn.

Het onderzoek toont ook aan dat mensen helemaal niet beseffen hoe ze hun tijd echt indelen: slechts 13% van de Belgen geeft toe dat ze 21 uur of meer binnen doorbrengen. Het werkelijke aantal ligt echter veel hoger. Uit eerder onderzoek blijkt dat een nieuwe ‘Indoor’ Generatie 90% van haar tijd binnen doorbrengt, en vaak in donkere, slecht geventileerde en ongezonde gebouwen. In werkelijkheid leeft 1 op 6 Europeanen in gebouwen die een slecht invloed op de gezondheid heeft.

Peter Foldbjerg, hoofd van de afdeling Daglichtenergie en Binnenklimaat bij VELUX, verklaart: "We worden meer en meer een generatie van "binnenshuis-mensen" die alleen daglicht en verse lucht krijgen op de weg naar het werk of naar de school. In het moderne leven staan we vroeg op, haasten ons naar het werk, blijven daar acht tot tien uur binnen en gaan dan snel weer naar huis. Soms gaan we eerst winkelen of doen we wat conditietraining in een vochtig en zweterig fitnesscentrum."

"Een interessant punt in dit rapport was de vaststelling van de kloof tussen de perceptie van de mensen en de realiteit. Volgens de enquête van YouGov beseft 63% van de Belgen niet dat de lucht in een ruimte tot vijf keer meer kan verontreinigd zijn dan de buitenlucht."

"Wanneer vragen worden gesteld over luchtverontreiniging, denken de mensen meteen aan het wonen dicht bij grote fabrieken of in drukke stedelijke zones met een hoge CO2-uitstoot van het verkeer. Er is dus duidelijk meer bewustwording en informatie nodig over de impact die onze binnenshuis-leefgewoonten hebben op ons lichaam en op onze geest in termen van gezondheid en welzijn."

Daarom lanceert VELUX een bewustmakingscampagne om de bewustwording van het belang van het leven in gezonde woningen te bevorderen (bekijk hier de video) en tips mee te geven om zijn leefomgeving en de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren (lees de tips hier).

Tips voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis

 • Open uw vensters minstens drie tot vier keer per dag om de lucht in de woning te verversen (en liefst zo ver mogelijk van de straat)
 • Sluit de deur van de badkamer en schakel de ventilator in of open een venster tijdens het douchen
 • Schakel de afzuigkap in en open uw vensters tijdens het koken
 • Brand geen kaarsen
 • Droog kledij buiten
 • Maak de woning regelmatig schoon en vermijd chemische producten

Noot voor de redactie

Websitewww.theindoorgeneration.com

Bronnen
 • We blijven gemiddeld 90% van onze tijd binnen (WGO Europa 2013 rapport, US Environmental Protection Agency)
 • De lucht binnenshuis kan tot 5 keer meer verontreinigd zijn dan de buitenlucht (US EPA, Arhus University, CBST)
 • Wonen in vochtige en beschimmelde huizen kan ons risico op astma verhogen met 40% (IBP Fraunhofer)
 • De slaapkamers van de kinderen zijn vaak de meest verontreinigde ruimten van het huis (Deens bouwresearchinstituut/Deense ecologische raad/Universiteit van Kopenhagen)
 • 1 op 6 Europeanen leeft in ongezonde gebouwen (ECOFYS)
YouGov-enquête
 • Research voor het rapport over de binnenshuis-generatie in maart en april 2018, uitgevoerd door YouGov bij ongeveer 16.000 huiseigenaars in Noord-Europa en Noord-Amerika (Groot-Brittannië, VSA, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Tsjechische Republiek, Slowakije, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje). De enquête stelde vragen aan 1.000 Belgen.