09
februari
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Dag en nacht profiteren van zonlicht: nieuwe oplossing voor Gambiaanse vrouwen

De vrouwen van het Gambiaanse dorpje Kartong hebben, dankzij de Belgische vereniging Halaai Xale, geleerd hoe ze het beste hun landbouwgrond onderhouden. Ann Jacobs, vrijwilligster bij deze organisatie, was ter plaatse om de door VELUX geschonken lampen op zonne-energie af te geven, die deze taak zullen vergemakkelijken.

75ste verjaardag, 75 lampen cadeau

Vorig jaar blies de VELUX-groep 75 kaarsjes uit. Om dat te vieren, schonk VELUX, voor wie zonlicht van groot belang is, 75 lampen op zonne-energie aan de vrouwen in het Gambiaanse dorpje Kartong. Dit geeft hen de mogelijkheid om helemaal onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. “Elke vrouw kreeg haar eigen lamp, waarmee ze natuurlijk erg blij waren”, vertelt Ann Jacobs.

 

Lampen op zonne-energie voor meer comfort

Licht is van cruciaal belang voor deze groep vrouwen die vele uren per dag op hun landbouwgrond werken. “Dankzij het werk dat de vrouwen uitvoeren op hun stukje grond, kunnen ze hun familie onderhouden en hun levenskwaliteit verbeteren”, weet Ann Jacobs. “Het terrein waarop ze werken heeft echter geen toegang tot elektriciteit”, vertelt ze, “maar dankzij de lampen op zonne-energie van VELUX, kunnen ze nu ook ’s avonds werken, en zelfs ’s nachts als het nodig is”.

Voor vier uur licht moeten de lampen vijf uur opladen. Doordat de lantaarns uitsluitend werken op zonne-energie en dus niet met giftige stoffen zoals kerosine, dragen ze ook bij aan een betere luchtkwaliteit.

 

Meer licht voor Afrikaanse gebieden

VELUX ontwikkelt al 75 jaar producten die meer licht en lucht brengen in woningen. De onderneming hecht veel belang aan maatschappelijke verantwoordelijkheid, daarom werkt de Groep, ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag, samen met Little Sun en NGO Plan International voor Natural Light. Dit project wil Afrikaanse regio’s die geen toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk voorzien van duurzaam licht tegen een lage kost. Tot op heden werden er al zo’n 14.500 lampen geschonken.

“We hebben ons altijd geëngageerd om de wereld meer toegang te geven tot licht en verse lucht. Ter gelegenheid van onze 75ste verjaardag wilden we graag de focus leggen op duurzame, betrouwbare en toegankelijke verlichting voor Afrikaanse gebieden zonder lichtnetwerk”, licht Christian Fosseur, algemeen directeur van VELUX België, toe.

 

 

Download de foto's in onze "Multimedia" rubriek.