21
november
2016
|
11:55
Europe/Amsterdam

De woning goed ventileren, hoe doet je dat?

Wie in een vochtig huis woont, loopt 40% meer kans op astma of andere aandoeningen van de luchtwegen; dat blijkt uit de nieuwe studie van het Duitse onderzoeksinstituut “Fraunhofer IBP”.

Zo voorkom je vocht

Een goed ventilatiesysteem is de beste remedie tegen vocht en doet ook de kans op aandoeningen van de luchtwegen afnemen.

 

3 tips om je woning optimaal te verluchten:

  1. Kies voor ramen die garant staan voor een maximale luchtcirculatie
    De ramen openzetten is en blijft de meest natuurlijke manier om je woning te verluchten. Idealiter is er in ieder vertrek minstens een raam.                                                                                                      
  2. Meer verluchten voorkomt vocht
    Vergeet niet om de kamers te verluchten door de ramen minimaal een halfuur per dag open te zetten; dat voorkomt dat het aanwezige vocht zou condenseren.                                                               
  3. Gebruik thermostaten, zonnewering en ventilatiesystemen om de binnentemperatuur op een aangenaam peil te houden.
    Kies voor aangepaste bouwmaterialen om schimmelvorming te voorkomen en zorg voor optimale ventilatie. Het project RenovActive van VELUX kan hiervoor een inspiratie vormen..

 

RenovActive – Voorbeeldige ventilatie

Een van de prioriteiten bij dit voorbeeldproject van VELUX was vocht en schimmel te voorkomen. VELUX ging op zoek naar een optimaal ventilatiesysteem dat een continue en natuurlijke luchtstroom in de woning op gang brengt. Centraal in de woning, bovenaan de trappenhal, werden twee elektrische ramen geïnstalleerd die voor de vereiste luchtcirculatie zorgen en bovendien een schouweffect creëren, dat maakt dat de lucht in de hele woning snel wordt vernieuwd. De technieken die binnen het RenovActive-project werden toegepast, ook de hiervoor vermelde techniek, zijn vlot te reproduceren.

Wat weet je over een gezond thuisklimaat, energieverbruik en impact op het milieu? Doe de test! En benieuwd naar wat onze kinderen over frisse lucht in huis te vertellen hebben? Bekijk de leuke video’s!

Download de foto's in onze "Multimedia" rubriek.