19
december
2017
|
08:22
Europe/Amsterdam

Duurzaam hout van het bos tot het dakvenster

Vensters hebben magische eigenschappen. Ze laten de buitenwereld binnen in uw woning, of het nu het licht van de zon is op een stralende lenteochtend, de frisse lucht tijdens een warme zomeravond of het uitzicht op de bomen in de herfst. Vensters brengen de natuur in uw huiskamer, dus is het ook belangrijk dat de natuur tijdens het productieproces wordt gerespecteerd.

Alle VELUX-dakvensters op de Belgische markt worden in Europese fabrieken van VELUX gefabriceerd. Ze zijn alle gecertificeerd door de FSC (Forest Stewardship Council, de raad voor goed bosbeheer) en/of de PEFC (programma voor de erkenning van boscertificeringssystemen). Wereldwijd is 98% van het hout dat gebruikt wordt voor dakvensters van VELUX gecertificeerd als hout van duurzame oorsprong. Het merk streeft ernaar in 2020 een resultaat van 99% halen. De overige 2% is aangekocht hout dat FSC-gecontroleerd is, wat betekent dat het aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Ter vergelijking, ongeveer 30% van het hout dat wereldwijd verkocht wordt, heeft een keurmerk als hout van duurzame oorsprong. Maar wat betekent gecertificeerd hout nu echt? En hoe kan men garanderen dat het hout dat voor de fabricatie van vensters wordt gebruikt getraceerd kan worden tijdens het volledige parcours, van het bos tot aan uw woning?

Voor de vensters begint alles uiteraard in het bos. Enkele bossen hebben een certificaat 'duurzaam bosbeheer' behaald. Dat betekent dat het bos zelf elk gekapt gedeelte kan regenereren. Die bossen kunnen groot of klein, openbaar of privé zijn. VELUX gebruikt hout dat hoofdzakelijk afkomstig is uit de bossen van Polen, Scandinavië, Rusland en Frankrijk. Het gecertificeerde hout moet daarbij in goede omstandigheden geproduceerd zijn. De controleurs bezoeken de bossen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de gebruikte tractoren geen oliesporen op de bodem achterlaten of dat de arbeiders de juiste veiligheidsuitrusting dragen.

Zodra het hout gekapt en van een label voorzien is, wordt het verstuurd naar een erkende zagerij waar het verder versneden wordt. De certificeringsdocumenten worden bij het hout gevoegd. Het hout wordt vervolgens tot houten planken versneden en gedroogd. In dit stadium is de traceerbaarheid cruciaal. Als een zagerij zowel gecertificeerd als niet-gecertificeerd hout bewerkt, moeten die soorten in de fabriek altijd van elkaar gescheiden worden.

Vanuit de zagerij worden de houtpanelen naar een productiefabriek van VELUX verstuurd. Alle Europese fabrieken van VELUX hebben een certificaat, ofwel FSC of PEFC. De panelen worden aangeleverd met de certificeringsdocumenten en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het hout overeenkomt met de documenten. Het vochtgehalte in de planken wordt gemeten en vervolgens wordt het hout verder gedroogd. Zodra het hout voldoende droog is, wordt het bewerkt: dwars doorgesneden; gelaagd; geprofileerd; aan het oppervlak behandeld en gebruikt in de vensters van VELUX. Ondertussen wordt 100% van het houtafval uit het productieproces gerecycleerd en gebruikt voor de productie van andere producten zoals houtgranulaat, houtvezel en spaanplaten.

De afgewerkte vensters worden vervolgens tot de verkoop in een magazijn opgeslagen. Zelfs de magazijnen en verdeelbedrijven van VELUX moeten FSC- of PEFC-gecertificeerd zijn!

De laatste stap in dit duurzame proces is de plaatsing in uw woning als dakvenster van VELUX, dat frisse lucht en zonlicht binnenlaat. Maar het duurzaamheidsbeleid gaat nog verder. U kunt erop rekenen dat uw VELUX-venster een levensduur tot 40 jaar heeft en dat het tijdens die levensduur meer CO2 bespaart dan er tijdens het productieproces is uitgestoten, dankzij de zonnewinsten door het venster.

Eigenlijk is het huis zelfs niet eens de laatste halte in de keten van het duurzame hout. Als het venster aan het einde van zijn levensduur vervangen wordt, kan het hout gerecycleerd en voor andere doeleinden opnieuw gebruikt worden.

Ontdek hier alles over het gebruik van hout door VELUX