22
oktober
2018
|
11:27
Europe/Amsterdam

“Een woning die baadt in het licht is een woning die leeft!”

download
Uitbouw

 

Wij hebben een kort gesprek met Valérie, die eigenaar is van een stadswoning met twee gevels en een uitbouw naar de tuin. Zowel in de zomer als in de winter, om het even welk uur, geniet het hele gezin van de voordelen van een zenitale lichtinval in de nieuwe leefruimte.

Valérie en haar man hadden een duidelijk doel voor ogen bij de renovatie: hun woning verbeteren door de bewoonbare oppervlakte te vergroten. Ze hebben de bestaande, verouderde veranda afgebroken en vervangen door een uitbreiding op één niveau. Ze wisten vanaf het begin dat een optimalisatie van de lichtinval bij hun project centraal moest staan. Voor Valérie waren grote ramen aan de uitbouw dan ook vanzelfsprekend. “We beseften echter al gauw dat die ramen niet zouden volstaan om ons hele interieur te verlichten. En licht is essentieel om je thuis goed te voelen!”

Het vertrekidee?

“Een maximale helderheid! In een eengezinswoning met twee blinde muren, die je dan nog wil vergroten, is het essentieel om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Dankzij het dubbele raam over quasi de volledige gevel van de uitbouw, hebben we de laterale helderheid maximaal benut. En we profiteren van een onbelemmerd zicht op de achtertuin. Maar zonder de VELUX-platdakvensters, die voor een aanvullende zenitale lichtinval zorgen, zou het effect helemaal anders geweest zijn!”

 

“De platdakvensters van VELUX geven ons huis een stijlvolle, moderne look.”
Valérie

Een evidente beslissing?

“Absoluut. In België is het aantal zonuren sowieso eerder beperkt, dus is het des te belangrijker om oplossingen te vinden om daglicht in de woning binnen te laten. We wisten dat ons salon, dat gelegen is in het oude gedeelte van de woning, voor de uitbouw, veel minder daglicht zou krijgen. Een donkere ruimte, tamelijk triestig en niet heel gezellig... De beste optie was om een andere bron van natuurlijk licht te creëren: langs boven. We hebben het deel van het plat dak op onze uitbouw helemaal opengetrokken door er drie VELUX-platdakvensters van 90 op 120 cm in te plaatsen.”

Centrale of decentrale dakvensters?

“Dat hangt af van de configuratie van de woning. Omdat wij het daglicht naar ons salon wilden leiden, werden de vensters niet centraal in het dakoppervlak van de uitbouw geplaatst, maar bijna langs de hele muur van de gevel van de eerste verdieping. Met een ongelofelijke helderheid als gevolg. Elke dag dat ik thuis ben, besef ik hoeveel geluk ik heb om in zo’n licht huis te kunnen wonen. Het verandert ook onze perceptie van de ruimte die groter, luchtiger en zoveel lichter lijkt.”

Nog andere troeven dan licht?

“De platdakvensters van VELUX bieden nog andere waardevolle voordelen. Ik denk dan in de eerste plaats aan ventilatie, isolatie en het esthetische aspect. Door de opening van een dakvenster en van een gevelvenster te combineren, creëer je een kleine luchtstroom die de woning onmiddellijk verlucht. Dit is vooral heerlijk op warme dagen! Ook akoestisch gezien is het glas uitstekend geïsoleerd. Zelfs bij zware regen of hagel is het contactgeluid in de woning amper hoorbaar dankzij de glazen afdekschelp bovenop de dubbele beglazing. Deze schelp garandeert ook een perfecte dichtheid. En laten we ten slotte het architecturale aspect niet vergeten. Omdat ze in glas zijn, geven de vensters ons huis een stijlvolle, moderne look.”

 

“Elke dag dat ik thuis ben, besef ik hoeveel geluk ik heb om in zo’n licht huis te kunnen wonen.”
Valérie

Interessante opties?

“We hebben gekozen voor verschillende persoonlijke elementen zoals een zonnescherm langs de buitenkant. Dit vermijdt oververhitting van het interieur, vooral in de zomer wanneer de zon hoog staat. En wat het decoratieve aspect betreft, hebben we stores geplaatst om het licht te dimmen. Hierdoor kunnen we verschillende sferen creëren, naargelang van de dag en het seizoen. We hebben ook gekozen voor een elektrisch model - ik open en sluit het venster met een afstandsbediening - met regendetectie. Ik hoef me dus geen zorgen te maken wanneer het begint te regenen, ook niet wanneer ik niet thuis ben. Ze sluiten automatisch. Superhandig!”

Tips op basis van uw ervaringen?

“Ten eerste, nooit het belang van genoeg lichtinval bij u thuis onderschatten. Voor renovatieprojecten, of dat nu een zolderinrichting onder het dak of een uitbouw met een plat dak is, raad ik aan om te kiezen voor een glasoplossing van VELUX. Er bestaan vandaag verschillende modellen die zijn aangepast aan alle situaties, ook voor platte daken die steeds vaker voorkomen. En tot slot moet je, wanneer je beslist om dakvensters te plaatsen, goed nadenken over het formaat, het aantal en de plaats op het dak. Want een slimme keuze, zoals bij ons, kan echt het verschil maken. Een woning die baadt in het licht is een woning die leeft!”