Waver,
20
januari
2020
|
12:33
Europe/Amsterdam

Geef Blue Monday geen kans

Er wordt gezegd dat 20 januari de meest deprimerende dag van het jaar is: alle Kerstfeesten zijn namelijk verleden tijd en de dagen zijn donker en koud. Het hoeft niet te verbazen dat we de neiging hebben om ons slecht te voelen. Net daarom is het belangrijker dan ooit om rekening te houden met ons algemene welzijn. Eén van de vele manieren om dit op te lossen, is om onze directe leefomgeving aan te passen. Er zijn een paar slimme trucjes die kunnen helpen om de blues te verslaan. 

 

Laat het licht binnen 
Ongeveer 5% van de wereldbevolking wordt volgens het Lighting Research Center in de VS getroffen door een soort depressie of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)1. Deze wordt gekenmerkt door terugkerende depressieve periodes tijdens de herfst en de winter. 

Hoewel de oorzaak voor een somber of depressief gevoel nog niet volledig duidelijk is, hebben studies de afgelopen 20 jaar aangetoond hoe blootstelling aan fel licht ons welzijn aanzienlijk beïnvloedt en kan helpen de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis te verminderen2. Symptomen van SAD kunnen een verhoogd gevoel van depressie zijn, een lager interesse in verschillende activiteiten, slaperigheid en prikkelbaarheid, en een verhoogde eetlust en de daaropvolgende gewichtstoename3. 

Naast een positief effect op het geestelijk welzijn, is 72% van de Belgen van mening dat toegang tot de natuur, daglicht en frisse lucht een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid, 66% van de mensen in België denkt bovendien dat het de kwaliteit van onze nachtrust verbetert.

Het verder openen van de gordijnen en het optrekken van de jaloezieën kan al zorgen voor meer daglicht in huis. Wacht tot de zon volledig onder is alvorens je gordijnen weer te sluiten om het weinige daglicht dat je tijdens deze tijd van het jaar te zien krijgt optimaal te benutten. Zorg dat je tijdens de werkuren dicht bij een raam zit: deze geven namelijk evenveel licht als een lichtbox, die in sommige delen van de wereld ook worden gebruikt als behandeling van SAD2. 

Verander ruimtes 
Als er niet genoeg daglicht in huis binnenkomt, kan je een meer permanente oplossing overwegen. Of je nu een bestaande kamer wil verbeteren, of een nieuwe ruimte wil creëren en de hoeveelheid zonlicht die in huis komt wil maximaliseren. 

Als je overweegt om je woning uit te breiden, is het belangrijk om na te denken over de functie van deze ruimte en hoe je er het meeste uit kan halen. Door een dakvenster boven een keukentafel te plaatsen, kan je deze ruimte volledig transformeren. Op die manier wordt de kamer een aangename ruimte met veel lichtinval en de perfecte plek om te koken of voor kinderen om hun huiswerk te maken. 

Ook bij het renoveren van een bestaande kamer, is het belangrijk om de natuurlijke lichtinval in gedachten te houden. Denk aan de richting van de kamer en richt zitplaatsen naar plekken waar het licht binnenvalt. Het toevoegen van een ander raam is altijd het overwegen waard als dat mogelijk is. Als een dakraam geen optie is, zijn VELUX lichttunels ook een goed alternatief. 

Boilerplate

Contact details 
Annelies Van Winkel 
VELUX Belgium 
Annelies.van.winkel@velux.com  

Over de VELUX Group De VELUX Group maakt al meer dan 75 jaar woningen over de hele wereld leefbaarder door te zorgen voor optimale daglichttoetreding en ventilatie door het dak. Ons productprogramma omvat dakramen, lichtkoepels en lichtstraten, raamdecoratie en zonwering, rolluiken en slimme bedieningssystemen. Al die producten dragen bij aan een gezond en duurzaam binnenklimaat, voor wonen en werken, voor spel en ontspanning. Onze 11.000 medewerkers zijn wereldwijd actief in verkoop- en productievestigingen in meer dan 40 landen. De VELUX Group is onderdeel van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en doneerden de VELUX FOUNDATIONS 170 miljoen euro aan verschillende goede doelen. Ga voor meer informatie naar www.velux.be. 

1 Lighting Research Center: https://www.lrc.rpi.edu/programs/daylighting/dr_health.asp 

2 Wehr et al. (1991). https://www.lrc.rpi.edu/programs/daylighting/dr_health.asp  

3 Wirz-Justice et al. ”Natural’ light treatment of seasonal affective disorder” (1995). https://www.lrc.rpi.edu/programs/daylighting/dr_health.asp 

4 Bron: https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3122.html