Waver,
22
september
2021
|
16:34
Europe/Amsterdam

Herfstlicht: de beste remedie tegen de seizoensverandering!

Natuurlijk licht kan de geestelijke gezondheid en concentratie tot 15[1]% verbeteren. Dit is van cruciaal belang nu de herfst aanbreekt en het thuiswerken deels doorgaat. Hier zijn een paar tips van VELUX® om u te helpen het nieuwe seizoen met een gerust hart te beginnen.

Hoewel het weer deze zomer op sommige plaatsen al herfstkleuren heeft aangenomen, gaat het nieuwe seizoen op woensdag 22 september officieel van start. En deze overgang vraagt een grote aanpassing voor het organisme. Het licht wordt zwakker en de dagen worden korter. Ons circadiaans ritme, dat slaap, honger en humeur regelt, wordt hierdoor verstoord en al deze veranderingen leiden tot hormonale schommelingen in het lichaam. Er is ook een zekere vermoeidheid, die het immuunsysteem en het psychologische afweersysteem van zowel kinderen als volwassenen kan verzwakken. Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Door optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht, al moet je daarvoor je huis anders inrichten!

Laat het daglicht binnen

Het is bewezen: betere omstandigheden om van daglicht te genieten kunnen het leervermogen en de concentratie met wel 15% verhogen! Toch brengt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 60% van de bevolking slechts één uur of minder per dag buiten door en zit 90% van de tijd binnen. Een trend die met de seizoenswisseling en het thuiswerken alleen maar toeneemt door het gebrek aan zonlicht. Om deze "social jetlag", die optreedt wanneer het biologische ritme en het (sociale) leven niet (meer) in evenwicht zijn, m.a.w. wanneer het dag-nachtritme uit balans is, tegen te gaan, is het belangrijk om overdag toegang te hebben tot daglicht en natuur. Door onze dagelijkse routine aan te passen en meer tijd buiten door te brengen of door natuurlijk licht in huis te brengen, kunnen we bijdragen tot het herstel van ons circadiaans ritme[1].

Peter Foldbjerg, VELUX Head of Daylight, Energy and Indoor Climate, legt uit: "We zijn nu een 'Indoor Generation' geworden. Daglicht en frisse lucht in onze huizen binnenlaten is een van de vele manieren waarop we ons kunnen herverbinden met de natuur. We moeten onze huizen een andere vorm geven ten opzichte van de hybride manier van werken die nu overal de norm is, om meer van het buitenleven binnen te laten."

Goed voor de mentale en algemene gezondheid!

Daglicht beïnvloedt niet alleen onze productiviteit, maar is ook nauw verbonden met ons welzijn. Het verbetert de slaapkwaliteit, de stemming en het lichamelijke en geestelijke evenwicht. Vooral in de herfst en in de winter moeten we ervoor zorgen dat we voldoende licht opvangen om gezond te blijven. Dit is op zich vrij eenvoudig als je het basisadvies opvolgt, want volgens onderzoek van deskundigen is het typische lichtniveau van een raam 3000 lux, ruim boven het niveau van 1000 lux dat nodig is om ons circadiaans ritme in stand te houden...

VELUX® tips voor een heldere start van de herfst

Om je doorheen de seizoenswissel te helpen, zijn hier enkele geschikte VELUX® tips:

  • Denk er altijd aan om bij een raam te werken
  • Ga elke dag naar buiten voor wat frisse lucht
  • Verlucht geregeld jouw werkruimte
  • Doe de gordijnen open!
  • Verwijder alle prullen die zich op de vensterbanken ophopen
  • Voeg indien nodig een spiegel toe, zodat het natuurlijke licht gereflecteerd kan worden

[1] Healthy Homes Barometer 2019

[2] Entrainment of the Human Circadian Clock to the Natural Light-Dark Cycle, Kenneth P. Wright, Jr et al., 2013

Over de VELUX groep

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakvensters, lichttunels, modulaire lichtstraten, binnengordijnen, buitenbeschermingen en rolluiken alsook installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX België is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 had de VKR Holding een totale omzet van 22,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 143 miljoen euro uit aan liefdadigheidsdonaties. Kijk voor meer informatie op: www.velux.be/nl.

Samenvatting