14
september
2017
|
13:11
Europe/Amsterdam

's Werelds grootste daglichtprijs voor studenten architectuur gaat van start

Bent u een student architectuur en gepassioneerd door daglicht in gebouwen? U krijgt u de kans om te tonen hoe u de rol van daglicht ziet, want de internationale VELUX Award 2018 voor Studenten Architectuur nodigt kandidaten uit om zich in te schrijven.

De award daagt studenten architectuur van over de hele wereld uit om aan de slag te gaan met daglicht en de rol ervan in onze levens als een steeds relevante bron van licht, leven en energie in gebouwen – en ook als een belangrijke discipline in de architectuur – te beschouwen. Studenten kunnen zich inschrijven vanaf 1 september 2017 tot 1 april 2018. Hun daglichtprojecten moeten worden ingezonden vóór 15 juni 2018.

"De prijs biedt studenten een grote kans om vertrouwd te worden met architectuurwedstrijden als concept. Ons doel is ook om de toekomst van daglicht in de bouwomgeving uit te dagen door creatieve exploraties met betrekking tot daglichtthema's in gebouwen en onderzoeken naar daglicht door 's werelds toekomstige toonaangevende architecten te inspireren," zegt Per Arnold Andersen, hoofd van de Internationale VELUX award.

Evaluatie door een vooraanstaande jury

Een internationale jury met vooraanstaande professionals in de architectuur en UIA-vertegenwoordigers (Internationale Unie van Architecten) zal in juni 2018 alle online ingediende projecten evalueren, en in elk van beide categorieën 5 regionale winnaars aanduiden. De tien regionale winnaars zullen hun project vervolgens persoonlijk voorstellen aan de jury, die voor elk van beide categorieën één algemene winnaar zal kiezen.

Omar Gandhi, die in 2016 in de jury zetelde, geeft toekomstige deelnemers het volgende advies: "Kijk rond in uw gemeenschap. Naar een fancy plek gaan of naar de andere kant van de wereld is niet nodig. Kijk rond in uw eigen gemeenschap, ongeacht of dat nu in een voorstad, in een grote stad of op het platteland is. Er zijn alledaagse vragen, en problemen, die beantwoord moeten worden. De jury is immers op zoek naar een natuurlijk, echt en eerlijk onderzoek."

download
velux-iva-2016-omar-gandhi-jury-2-video

Alle winnende projecten zullen bekroond worden met prijzengeld voor een totaal bedrag van € 30.000, en de winnaars zullen gevierd worden op een prijsuitreiking in oktober 2018.

Wat is nodig om deel te nemen?

Om deel te nemen, moet u ingeschreven zijn in een architectuurschool, uw deelname registreren op iva.velux.com en uiteindelijk uw daglichtproject indienen tegen 15 juni 2018.

Er zijn twee projectcategorieën: 1) daglicht in gebouwen; en 2) onderzoek naar daglicht.

 

Elke student moet ondersteund worden door een mentor. Zowel de winnende studenten als hun mentors worden erkend en bekroond met prijzen.

De grootste wereldwijde prijs voor studenten architectuurHet algemene thema van de Internationale VELUX Award 2018 voor Studenten Architectuur is "Light of tomorrow" (licht van morgen).

Deze tweejaarlijkse prijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 2003, is uitgegroeid tot de grootste wereldwijde studentenprijs binnen de architectuur. Tot nog toe hebben 4.500 studententeams deelgenomen over de jaren heen. Zij vertegenwoordigen 60 landen van over de hele wereld, en in de jury's zetelden 20 vooraanstaande architecten uit de praktijk- en onderwijswereld.

U vindt alle winnende projecten, het overzicht van alle uitgereikte prijzen en meer details over registratie en deelname op de IVA-website.