20
oktober
2017
|
09:30
Europe/Amsterdam

Toekomstgerichte renovatie

24 jaar na de bouw van zijn woning vond Jozef dat het tijd was voor een flinke update, met comfort en energie-efficiëntie als sleutelwoorden. De binnenisolatie optimaliseren was een eerste belangrijke stap. De woning wordt zo gezonder om in te leven én is veel minder belastend voor het milieu. Daarbovenop besliste Jozef zijn oude VELUX-dakramen te vervangen door gloednieuwe exemplaren van hetzelfde merk. 

Klaar voor de toekomst dankzij nieuwe dakvensters

Jozef pakte eerst de dakisolatie aan en verving daarna de dakvensters. Hij koos ervoor om zijn VELUX-dakvensters te vervangen door nieuwe houten exemplaren, afgewerkt met wit polyurethaan. Een logische keuze, want deze dakvensters zijn gemakkelijker te onderhouden en hebben een energie-efficiëntere beglazing. “Ik denk aan de toekomst en aan mijn kinderen. Ik vind het belangrijk dat ons huis nu in orde is, zodat mijn kinderen zich daar geen zorgen meer over moeten maken. Een betere isolatie zal ook onze energiefacturen bovendien flink verlagen.”, vertelt Jozef.

Zo gezegd, zo gedaan! De installateurs klaarden de klus op korte tijd. “We hadden maar één dag nodig om de drie dakvensters te vervangen. We moesten zelfs niet zorgen voor de afwerking, zoals het verven of bepleisteren van de binnenmuur want VELUX voorziet bij de vervanging van het dakvenster namelijk een speciaal aangepast gootstuk.”, legt de dakwerker van de firma Houtcreaties uit.

Op maat gemaakte oplossingen voor elke kamer

De vensters werden vervangen in verschillende kamers van de woning: de hal, de badkamer en de dressing. De dakvensters zorgen overal voor een betere binnenisolatie, maar elk model werd ook gekozen in functie van de kamer waarin ze zou worden geïnstalleerd.

Eén van de vensters bevond zich in de trappenhal vooraan het huis. Deze kamer is naar het oosten gericht en kan dus stevig opwarmen wanneer de zon schijnt. Daarom koos Jozef om een buitenste zonnescherm toe te voegen aan dit nieuwe venster, waardoor de hitte kan worden geweerd. Dit venster is uitgerust met een INTEGRA®-systeem op zonne-energie. Daarvoor is geen enkele bekabeling nodig en ook grote werken blijven achterwege bij de installatie. Dankzij de geavanceerde technologie kan het venster automatisch worden geopend, zodat de trappenhal makkelijk kan worden verlucht. Het gebruik van het venster is zowel voor Jozef als voor de andere familieleden een gemak: ze kunnen het venster en het zonnescherm bedienen met een INTEGRA®-afstandsbediening. Jozef legt uit: “’s Avonds, wanneer de zon vooraan is verdwenen, verluchten we het huis om frisse lucht binnen te laten. Het INTEGRA®-systeem zorgt ervoor dat we zelf vanop afstand het venster kunnen openen en sluiten. Wanneer het regent sluit het bovendien volledig automatisch.”

In de badkamer werd het oude houten VELUX-dakvenster vervangen door een nieuw houten model, afgewerkt met wit polyurethaan. Dit materiaal is beter bestendig tegen vochtigheid, een vaak voorkomend probleem in de badkamer. Het wit van het polyurethaan past bovendien mooi bij de tegels van de badkamer, waardoor de kamer een modernere uitstraling krijgt.

Het laatste venster dat werd vervangen, bevond zich in de dressing. Hier was vooral een goede verluchting en een betere isolatie van de kamer van belang. “Ik wist dat onze dakvensters op den duur aan vervanging toe zouden zijn. Na 24 jaar was het tijd om ook dit venster te vervangen door een nieuw, efficiënter en beter isolerend model.”, zegt Jozef.