Waver,
23
september
2021
|
17:03
Europe/Amsterdam

VELUX Groep en Schneider Electric verlengen partnerschap om levenslange CO2-neutraal belofte te versnellen

  • De VELUX Groep heeft Schneider Electric gevraagd om een versnelde decarbonisatiestrategie op te stellen om zo sneller gehoor te kunnen geven aan de levenslange CO2-neutraal-belofte
  • De samenwerking bouwt voort op de eerder aangekondigde adviesdiensten voor hernieuwbare energie

Vandaag kondigen de VELUX Groep - wereldleider in dakramen - en Schneider Electric - wereldleider in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering – een nieuwe uitgebreide samenwerkingsovereenkomst aan om de CO2-neutraal-belofte van de VELUX groep te versnellen. Deze nieuwe overeenkomst is een gevolg van de toenemende behoefte om de klimaatverandering proactief aan te pakken. Op deze manier wil de dakramenleverancier de plannen om in 2030 levenslang CO2-neutraal te zijn versnellen.

Eerder dit jaar maakten beide bedrijven bekend dat Schneider Electric VELUX helpt om tegen 2023 het equivalent van 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken om de RE100-doelstelling te bereiken. Binnen de nieuwe overeenkomst zal Schneider Electric een wereldwijd programma ontwikkelen met ‘Zero Carbon Action-plannen’ voor elk van de fabrieksterreinen van de VELUX Groep om zo het energieverbruik te verminderen en hernieuwbare energie op te schalen.

Het collectief van bedrijven, overheid en samenleving moet meer doen om de klimaatcrisis aan te pakken en de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Jörn Neubert, Senior Vice President Supply, de VELUX Groep. “De VELUX Groep heeft een aanzienlijk klimaatbudget vrijgemaakt om onze klimaatstrategie en ambities prioriteit te geven. We hebben Schneider Electric als onze partner aangewezen vanwege gedeelde waarden en het vermogen van Schneider om ons te helpen bij het ontwikkelen en realiseren van een versneld wereldwijd programma.”

Het uitgebreide partnerschap focust op de ambitie van de VELUX Groep om tegen 2030 100% CO2-neutraal te zijn (scope 1 en 2) en levenslang CO2-neutraal te zijn wanneer de Groep haar 100-jarige jubileum viert in 2041. Met deze belofte legt de Groep haar volledige historische koolstofvoetafdruk vast en verklaart ze ondubbelzinnig dat ze haar toekomstige koolstofemissies wil verminderen. Dit is in lijn met het meest ambitieuze traject van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken met maximaal 1,5°C. De VELUX Groep is partner van het Wereld Natuur Fonds (WWF) op het gebied van bosbehoudprojecten over de hele wereld. Daarnaast werkt de VELUX Groep ook aan het halveren van de CO2-uitstoot in haar waardeketen (scope 3), een doel dat in 2030 moet zijn bereikt.

"We zijn trots om door de VELUX Groep te zijn geselecteerd als partner voor koolstofneutraliteit", zegt Christel Heydemann, EVP Europe Operations, Schneider Electric. “Om de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen, is versnelde klimaatactie essentieel. Door middel van bewezen decarbonisatie-oplossingen zoals hulpbronnenefficiëntie, on-site en off-site inkoop van hernieuwbare energie en hoogwaardige koolstofkredieten en -compensaties weten we dat het mogelijk is om binnen een temperatuurstijging van 1,5°C te blijven. We prijzen de VELUX Groep voor het erkennen van de urgentie van klimaatverandering, het versnellen en in gang zetten van hun klimaatambities om ruim voor 2050 koolstofneutraal te zijn.”

Het driejarige partnerschap omvat alle fabrieksterreinen van VELUX. Schneider Electric zal een wereldwijd decarbonisatieprogramma ontwikkelen, met daarin:

  • Energiebeoordeling van alle fabriekslocaties van de VELUX Groep, resulterend in de ontwikkeling en implementatie van ‘Zero Carbon Action-plannen’;
  • Ondersteuning van het Energy Excellence-programma van de VELUX Groep in overeenstemming met ISO50001: verbetering van activiteiten op het gebied van energie-efficiëntie en uitbreiding van de capaciteit voor hernieuwbare verwarming en elektriciteit op locatie om daarmee fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen;
  • Implementatie van een wereldwijd monitoringsysteem via Schneider Electric's EcoStruxure™ Resource Advisor om het energieverbruik te meten en te analyseren.

De CO2-neutrale actieplannen worden getest in twee van de grootste energieverbruikers van het bedrijf: JTJ Sonneborn Industrie GmbH in Duitsland en NM Polska Sp in Polen. Ze vertegenwoordigen ongeveer 30% van alle energie die wordt gebruikt in de VELUX-productie. Op beide locaties zullen aanzienlijke investeringen worden gedaan om over te schakelen op hernieuwbare warmtebronnen door bijvoorbeeld warmtepompen op groene stroom te installeren en houtafval te gebruiken uit gecertificeerde (FSC/PEFC) bossen die ter plaatse worden geproduceerd. VELUX zal ook investeren in on-site fotovoltaïsche (PV) zonne-energie-installaties en de energie-efficiëntie van de sites blijven verbeteren door toevoersystemen, productieprocessen en energiebeheer te optimaliseren.

Over de VELUX groep

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakvensters, lichttunels, modulaire lichtstraten, binnengordijnen, buitenbeschermingen en rolluiken alsook installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX België is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 had de VKR Holding een totale omzet van 22,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 143 miljoen euro uit aan liefdadigheidsdonaties. Kijk voor meer informatie op: www.velux.be/nl.

About Schneider Electric

Schneider’s purpose is to empower all to make the most of our energy and resources, bridging progress and sustainability for all. We call this Life Is On. Our mission is to be your digital partner for Sustainability and Efficiency. We drive digital transformation by integrating world-leading process and energy technologies, end-point to cloud connecting products, controls, software and services, across the entire lifecycle, enabling integrated company management, for homes, buildings, data centers, infrastructure and industries. We are the most local of global companies. We are advocates of open standards and partnership ecosystems that are passionate about our shared Meaningful Purpose, Inclusive and Empowered values.

Samenvatting