Waver,
23
maart
2022
|
10:42
Europe/Amsterdam

VELUX Groep verwijdert nagenoeg alle plastic uit de verpakkingen van zijn dakvensters voor hellend dak

VELUX Groep kondigde vandaag aan dat 90% van de verpakkingen van zijn dakvensters voortaan plasticvrij zijn en enkel nog materiaal op basis van papier bevatten1. De wereldwijd toonaangevende dakvensterfabrikant zal deze nieuwe op papier gebaseerde verpakkingen voortaan voor zijn populaire dakvensters gebruiken. Op jaarbasis betekent dit een besparing van 900 ton plastic. Voor de klanten wordt het ook gemakkelijker om alle verpakkingsafval op te ruimen.

Wereldwijd wordt jaar na jaar 300 miljoen ton plasticafval geproduceerd. Volgens onderzoek is ongeveer 60% van het plastic dat sinds 1950 werd geproduceerd, terechtgekomen op stortplaatsen of in de natuur2. Het is bewezen dat plastic dat wordt ontwikkeld voor eenmalig gebruik, een negatief effect heeft op biodiversiteit en leefmilieu als het op de verkeerde plaats terechtkomt3. Om het plastic te vervangen bestaan de verpakkingen voor VELUX-dakvensters voortaan uit karton met FSC-certificaat (Forest Stewardship Council).

VELUX-klanten hoeven hun verpakkingsafval voortaan niet meer zorgvuldig te scheiden en te sorteren dankzij het feit dat de EPS-kunststofcomponenten (geëxpandeerd polystyreen) eruit verwijderd zijn. Dat bespaart tijd, en het hele afvoerproces verloopt dus efficiënter én goedkoper.

Dankzij deze transformatie heeft VELUX Groep de CO2-voetafdruk van zijn dakvensterverpakkingen met 13% verminderd. Dat is essentieel met het oog op de algemene duurzaamheidsdoelstelling van VELUX Groep: tegen 2030 één plasticvrij en volledig recycleerbaar verpakkingsmateriaal gebruiken.

Dit is ook de eerste stap in een grootscheepse, duurzame transformatie van de bedrijfsvoering van VELUX Groep en van de producten en oplossingen die VELUX op de markt brengt.

“Bij VELUX zijn we vastberaden om ons steentje bij te dragen voor een duurzamere toekomst: de planeet en de natuur staan centraal in onze productbeslissingen", stelt Yves Sottiaux, Market Director by VELUX Belgium.

“De verpakking is een belangrijk aspect van onze producten. Ze moet daarom zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. We zijn trots op deze aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid plastic die we nodig hebben voor de verpakking en bescherming van onze dakvensters. Dit is een belangrijke stap naar de realisatie van onze duurzaamheidsdoelstelling die wij ‘Green our packaging’ noemen.”

VELUX Groep lanceerde zijn duurzaamheidsstrategie in 2020: met dit transformatieproject voor 10 jaar levert VELUX regelrecht pionierswerk voor de klimaat- en milieuactie, via innovatie met duurzame producten en de garantie van een verantwoordelijke bedrijfsvoering.

Voor meer informatie over de VELUX Sustainability Strategy 2030 surft u naar www.velux.com/what-we-do/sustainability/sustainability-strategy.

Over de VELUX Groep
Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productgamma bestaat onder meer uit dakvensters, platdakvensters, lichttunnels, binnengordijnen, buitenbeschermingen, en slimme Smart Home oplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het aangenaam en gezond wonen, werken en leren is.  We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren en fabrieken in meer dan 40 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 behaalde VKR Holding een omzet van DKK 22,6 miljard en doneerden de VELUX FOUNDATIONS EUR 142 miljoen aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.com.