Waver,
08
april
2022
|
14:55
Europe/Amsterdam

VELUX PRESENTEERT DE TWEEDE EDITIE VAN HET PROGRAMMA “ARTIST RESIDENCY” MET ALS THEMA “TRANSFORMING SPACES”

Kunstenaars vanuit heel Europa zullen kunstwerken tonen die de persoonlijke expressie en de diepgaande betekenis van natuurlijk licht in hun leven onderzoeken, waaronder de Belg Max Kesteloot.

Vandaag kondigt VELUX, het toonaangevende merk voor woningverbetering, de tweede editie van het programma “Artist Residency” aan. Deze inspirerende artistieke samenwerking gaat in op creativiteit en zelfexpressie met gebruik van natuurlijk licht rond het thema “Transforming Spaces”. Het programma werkt samen met verschillende kunstenaars uit heel Europa en benadrukt de belangrijke rol van natuurlijk licht in ons leven, in ons huis en hoe het een invloed heeft op onze gemoedsgesteldheid en onze emoties.

Max Kesteloot, Belgische artiest die deel uitmaakt van de 6 geselecteerde artiesten Na het succes van de eerste editie in 2021 belooft het programma “Artist Residency”, in samenwerking met VICE, groter en beter te zijn dan ooit, met meer kunstenaars die indrukwekkende concepten tot leven brengen bij een nog groter publiek designliefhebbers in heel Europa en daarbuiten. Onder de geselecteerde kunstenaars behoort de Belgische beeldend kunstenaar Max Kesteloot, wiens werk zich ontwikkelt rond de paradox van de schijnbare afwezigheid van een onderwerp in het uiteindelijke beeld.

In totaal gingen zes kunstenaars uit verschillende disciplines de uitdaging van VELUX aan en creëerden een of meerdere kunstwerken geïnspireerd door het thema ‘Transforming Spaces.’

Elk conceptueel werk brengt een dieper inzicht tot stand in de betekenis van natuurlijk licht in ons leven en in huis. De muze van alle kunstenaars is het dakraam van VELUX, dat fungeert als een transformerende bron van natuurlijk licht om een onderdompelende digitale tentoonstelling te creëren met levensechte installaties, schilderijen, beeldhouwwerken en fotografische ervaringen.

Max Kesteloot zegt: "Zolang ik me kan herinneren voel ik me aangetrokken tot ramen. Ze tonen de avonturen van het ‘not-here’, mooi ingelijst voor het comfort en de veiligheid van de eigen omgeving... Licht is altijd een belangrijk onderwerp, of het nu aan- of afwezig is in een beeld, of het nu natuurlijk of kunstmatig licht is. Goed of slecht, als er geen licht was, zou het donker zijn. En als het donker was, zouden we niets zien. Dus ja, ik kies voor licht, zeker en vast.

Het raam om het licht en het ‘not-here’ te omlijsten Voor het kunstwerk ontwikkeld voor de tijdelijke tentoonstelling georganiseerd door VELUX en VICE, koos Max Kesteloot voor een werk uit zijn 'Fragment' reeks. Het schilderij (110 x 145, acryl) illustreert een nieuwe situatie, een nieuwe werkelijkheid die gemakkelijk aanvaardbaar is, maar eerder samengesteld. Zijn werk toont het belang van licht en de mogelijkheid om het ‘not-here’ door ramen te omlijsten.

“De manier waarop we werken is radicaal veranderd, en in sommige gevallen voor altijd. De Kunstenaarsresidentie was een fantastische gelegenheid om samen te werken met een uiteenlopende groep inspirerende kunstenaars en zo de werkelijke kracht van daglicht te tonen en de rol die het speelt in de transformatie van ruimtes thuis. Daglicht creëert een gezond klimaat binnenshuis om te werken, te leren, te spelen en plezier te maken,” stelt Yves sottieux, Market Director bij VELUX Belgium.

Jasper Vierboom, Creative Director, VICE+ stelt: “Met deze campagne konden wij onze uitgebreide kennis van de jongerencultuur gebruiken en kunstenaars vanuit heel Europa in de schijnwerpers plaatsen. Tegelijkertijd benadrukken we de transformerende kracht van natuurlijk licht, en zeker nu thuiswerken deel zal blijven uitmaken van ons beroepsleven. Ik ben erg trots op wat we bereikt hebben in deze tweede samenwerking met VELUX.”

Hier kan u de volledige tentoonstelling met kunstwerken van de zes kunstenaars (en hun verhalen) bekijken: https://veluxtransformingspaces.vice.com/be_nl

Over de VELUX Groep
Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productgamma bestaat onder meer uit dakvensters, platdakvensters, lichttunnels, binnengordijnen, buitenbeschermingen, en slimme Smart Home oplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het aangenaam en gezond wonen, werken en leren is.  We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren en fabrieken in meer dan 40 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 behaalde VKR Holding een omzet van DKK 22,6 miljard en doneerden de VELUX FOUNDATIONS EUR 142 miljoen aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.com.