Waver,
21
mei
2019
|
15:33
Europe/Amsterdam

We spenderen te weinig tijd in de natuur

Een wereldwijde studie toont aan dat we een tekort hebben aan frisse lucht en daglicht .

Met plezier maken we vandaag de resultaten bekend van een studie die de verdwijnende relatie van de moderne maatschappij met de natuurlijke omgeving in beeld brengt. Uit het onderzoek uitgevoerd onder meer dan 16.853 volwassenen in 15 landen - waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Belgie - bleek dat hoewel 90% van de respondenten aangaf dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, meer dan de helft (52%) zei dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag in de natuur doorbrengen. Uit het wereldwijde onderzoek bleek dat 85% gelooft dat ze als kind meer tijd in de natuur doorbrachten dan kinderen vandaag de dag, wat erop wijst dat dit wereldwijd een toenemend probleem is. 

“Dat sommige mensen nog geen volledig uur in de natuur doorbrengen per dag baart ons grote zorgen, vooral omdat we weten dat een verbinding met de natuurlijke omgeving voordelen heeft voor het algemene welzijn,” vertelt VELUX Head of Daylight, Energy en Indoor Climate expert Peter Foldbjerg. “We bevinden ons tot 90% van ons leven binnenshuis en zijn dus een echte “indoor generatie” geworden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen over de hele wereld dit wel degelijk tegen willen gaan, daarom is het van cruciaal belang dat we manieren vinden om de natuur weer naar ons dagelijks leven te brengen.” 

Onderzoek naar het herstel van het milieu heeft ook aangetoond hoe tijd buiten spenderen of blootgesteld worden aan de natuur het welzijn kan verhogen.  

“De natuur kan niet alleen het risico op ziektes die te maken hebben met chronische stress verminderen, maar biedt ook een aantal bijkomende voordelen, zoals subjectief welzijn,” legt professor in de omgevingspsychologie Terry Hartig van de Universiteit van Uppsala (Instituut voor Huisvesting en Stedelijk Onderzoek) uit. Hij heeft gedocumenteerd hoe blootstelling aan de natuur herstellend kan werken en mogelijk stress kan beperken en het welzijn kan verbeteren. 

​Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksinstituut RAND Europe heeft in opdracht van VELUX ook aangetoond dat verschillende studies het positieve effect van de natuur op de geestelijke gezondheid en het welzijn documenteerden. Zo helpt de natuur bijvoorbeeld om de stress die mensen voelen te verminderen. 

De studie toont aan dat:   

  • * Naast het feit dat respondenten meer tijd in de natuur willen doorbrengen, is 77% van mening dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken.  

  • * In Italië ligt dat aantal aanzienlijk hoger, daar is 88% van mening dat ze veranderingen moeten doorvoeren.  

  • * Canada is het land met het hoogste percentage mensen die een uur of minder per dag in de natuur doorbrengen (69% in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 52%).  

  • * Naast een positief effect op het geestelijk welzijn is 72% van de Belgen van mening dat toegang tot de natuur, daglicht en frisse lucht een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid, 66% van de mensen in België denkt bovendien dat het de kwaliteit van onze nachtrust verbetert.  

  • * In de VS is de populairste mening dat tijd spenderen in de natuur een positieve impact heeft de hoeveelheid stress (71%). 

  • *  In Polen en Slowakije brengen ze de natuur graag naar binnen en de meerderheid geniet ervan om kamerplanten in huis te hebben (respectievelijk 76% en 73%). 

 

 “Het binnenlaten van daglicht en frisse lucht in huis kan een van de vele manieren zijn om onze verbinding met de natuur te herstellen,” zegt Peter Foldbjerg, expert op het gebied van daglicht, energie en binnenklimaat. 

 Dit bevolkingsonderzoek weerspiegelt VELUX's nieuwe wereldwijde campagne 'Breng de natuur terug in je huis', die de risico's van een maatschappij met een tekort aan contact met de natuur in beeld brengt. Het onderzoekt wat de effecten zijn van vooral binnen leven op ons algemene welzijn in het kader van een verschuiving naar een steeds meer verstedelijkte bevolking. Het onderzoek wordt geïllustreerd in een film geregisseerd door Martin de Thurah, die eerst laat zien hoe kinderen van vorige generaties buiten speelden, en daarna weergeeft hoe kinderen nu veel meer geneigd zijn om binnen te blijven en naar verschillende schermen te kijken. 

 De komende generatie zal waarschijnlijk nog minder verbonden zijn met de natuur, tenzij wij onmiddellijk enkele veranderingen beginnen te maken. Onze huizen een nieuwe vorm geven, zodat ze de buitenwereld binnenlaten, kan één van deze maatregelen zijn,” besluit Peter Foldbjerg. 

 De film bekijken, kan via https://outsidein.velux.com/nl-be/ 

Contactgegevens 

Sabine Pauquay 
Public Affairs Manager 
sabine.pauquay@velux.com 
+32 475 80 60 06

RAND Europe literatuuronderzoek van klinisch onderzoek: 

In opdracht van de VELUX groep heeft het onafhankelijke onderzoeksinstituut RAND Europe onderzocht of er bij klinisch onderzoek een verband is vastgesteld tussen natuur en geestelijke gezondheid en welzijn. Bij het zoeken in de medische wetenschapsdatabank voor wetenschappelijke artikels, PubMed en de Cochrane Library, bleken 10 systematische reviews relevant te zijn en een aantal daarvan wijzen op een positief verband tussen natuur, blootstelling aan de natuur en geestelijke gezondheid.
Lees het verslag op https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3122.html

Over RAND
Europe
 RAND Europe is een non-profit onderzoeksorganisatie die via onderzoek en analyse het beleid en de besluitvorming helpt verbeteren. Hun bevindingen en aanbevelingen zijn gebaseerd op grondig peer-reviewed onderzoek en analyse, met als doel het algemeen belang te dienen door de impact en de brede verspreiding van hun werk.

RAND Europe werkt met diverse klanten, waaronder Europese overheden en instellingen, liefdadigheidsinstellingen, stichtingen, universiteiten en bedrijven uit de particuliere sector die op zoek zijn naar onpartijdig, kwalitatief onderzoek. Zij combineren diepgaande vakkennis met bewezen methodologische expertise op diverse beleidsterreinen - gezondheid, wetenschap, innovatie, defensie en veiligheid, transport, strafrecht, werkgelegenheid en sociaal beleid, en onderwijs.

OVER VELUX

De VELUX Group maakt al meer dan 75 jaar woningen over de hele wereld leefbaarder door te zorgen voor optimale daglichttoetreding en ventilatie door het dak. Ons productprogramma omvat dakramen, lichtkoepels en lichtstraten, raamdecoratie en zonwering, rolluiken en slimme bedieningssystemen. Al die producten dragen bij aan een gezond en duurzaam binnenklimaat, voor wonen en werken, voor spel en ontspanning. Onze 11.000 medewerkers zijn wereldwijd actief in verkoop- en productievestigingen in meer dan 40 landen. De VELUX Group is onderdeel van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en doneerden de VELUX FOUNDATIONS 170 miljoen euro aan verschillende goede doelen. Ga voor meer informatie naar www.velux.be.