26
september
2017
|
14:08
Europe/Amsterdam

Transformatie dankzij meer daglicht

VERSIE ARCHITECT |

Naar aanleiding van de verbouwing en uitbreiding van een woning in Waals-Brabant benadrukt architect Christophe Dozo het belang van lichtinval en ventilatie. Hij vertelt hoe hij precies te werk ging.

Grotere glasoppervlakte

We hebben onze tanden gezet in een zeer ambitieus project. Vanwege gezinsuitbreiding wilde de klant zijn woning verbouwen zodat het voor iedereen een échte thuis kon worden.

Het oorspronkelijke idee was om de woning achteraan uit te breiden. Vanuit die visie stelde ik voor om het hellend dak op de verdieping te verhogen en een stuk bij te bouwen aan de ruimtes langs de achterkant. De kamers op de eerste verdieping hebben nu een plat dak. Ik heb voor dit project extra ingezet op een maximum aan beglaasd oppervlakte, zodat de bewoners van zoveel mogelijk natuurlijk licht kunnen genieten. Daglicht is niet alleen buitengewoon belangrijk voor de gezondheid en het welzijn, het vergroot ook het perspectief van de kamers, waardoor de ruimtes groter lijken.

 

Lichttunnel

Aangezien vooral de kamers onder het dak de meeste veranderingen ondergingen, koos ik voor dakvensters van VELUX. Ik raad mijn klanten altijd aan dit merk te gebruiken, omdat ik overtuigd ben van de kwaliteit en de duurzaamheid van de producten.

Ik heb van de uitbreidingswerken gebruik gemaakt om ook de traphal aan te pakken. Daar was geen enkel raam te vinden, waardoor er op het gelijkvloers zo goed als geen lichtinval was. Daarom hebben we samen met de eigenaars besloten om boven de trap VELUX dakvensters te plaatsen. De twee nieuwe dakvensters transformeren de traphal tot een echte lichtkolom. Vanaf de eerste verdieping stroomt er nu een zalige lichtgolf tot in de hal beneden.

 

Schoorsteeneffect voor efficiënte verluchting

Voor meer comfort, kozen de eigenaars voor geautomatiseerde VELUX-dakvensters met het INTEGRA®-systeem. Daardoor kunnen ze dankzij voorgeprogrammeerde functies de verluchting regelen en de verduistering aan binnen- en buitenkant op afstand bedienen. Bovendien kunnen met dit systeem de vensters automatisch gesloten worden als het regent.

De plaatsing van de vensters op die plek was bovendien cruciaal omdat de lucht die beneden binnenkomt dankzij “het schoorsteeneffect” door het dak weer naar buiten kan: aangezien warme lucht altijd stijgt, is dat effect extra handig voor een goede ventilatie – met een verkoelende werking in de zomer – en voor een optimale luchtkwaliteit het hele jaar door.

Contactpersoon
Sabine Pauquay
Public Affairs Manager
+32 475 80 60 06
Beatrijs Quanjer
Marketing Manager
+32 498 58 64 02
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws